Vanille: een krachtige en unieke smaak

De geur van vanille roept bij veel mensen een warm en huiselijk gevoel op. Sluwe bakkerijen zetten doeltreffend blazers met vanillegeur in om mensen naar binnen te verleiden. Een diepe teug van verse vanille is genoeg om de reukpapillen in volle extase te brengen en is daarom terecht ook een van meest succesvolle smaakstoffen ter wereld.

Na saffraan is vanille het duurste kruid op de markt en onvervangbaar in een aantal wijdverspreide producten, denk maar aan Coca Cola en ijs-crème. Deze bijzondere smaakstof wordt ook gebruikt in een resem aan bakrecepten en zelfs in heel wat parfums. 

Ondanks de ontdekking van synthetische vanilline, valt de smaak van echte plantaardige vanilline niet de van de troon te stoten. Toen Coca Cola in 1985 het plantaardige ingrediënt met kunstmatige vanilline besloot te vervangen, viel de verkoop zo terug, dat ze gedwongen waren terug over te schakelen naar het gebruik van echte vanille. Vele bedrijven in de voedingsindustrie geven de voorkeur aan het echte spul en het liefst ‘bourbon-vanilla’, de variëteit uit Madagaskar, die bekend staat als het neusje van de zalm.

De plant werd reeds door de Azteken in Mexico gekweekt en vond uiteindelijk zijn weg rond de wereld. Het wordt tegenwoordig in tropische gebieden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië gecultiveerd. De grootste producent is Madagaskar, die ook bekend staat om onverslaanbare kwaliteit en aroma.

De onmiskenbare smaak van vanille komt uit vanillestokjes, die eigenlijk vruchten zijn van de vanille-orchidee. De groene bessen worden geplukt wanneer ze nog onrijp zijn en worden hierna verhit en gedroogd, waardoor er een fermentatieproces optreedt. Hierdoor veranderen de vruchten in zwarte stokjes en krijgen ze uiteindelijk hun typische heerlijke geur. Het zwoele aroma is reeds van ver buiten de opslagplaatsen te ruiken en tijdens het drogingsproces kom je de geur overal langs de Vanille-Kust in Madagaskar tegen.

Doordat de bloemen handmatig bestoven moeten worden, is het kweken van van de vanilleplant een arbeidsintensief en duur proces. Dit komt doordat de bijensoort die de bloemen pollineerde in Mexico enkel lokaal voorkomt. In 1841 werd ontdekt dat men door handmatige bestuiving de orchideeën succesvol kon kweken in de toenmalige koloniën. Met name Réunion, de Seychellen, de Comoren en vooral Madagaskar werden de grootste leveranciers ter wereld. Tegenwoordig is Indonesië na Madagaskar de tweede grootste producent.

Weinig mensen zijn zich bewust dat het vanille-extract en de vanillesuiker welke ze toevoegen tijdens het bakken artificieel zijn. Het gebruik van vanillestokjes zorgt voor een vollere smaak en wordt sinds vele jaren door topchefs gebruikt. Het is perfect mogelijk je eigen vanillesuiker te maken door een kleine hoeveelheid vanillepoeder toe te voegen aan suiker, een kleine meerkost die je recepten een dankbare meerwaarde geeft.

Goede vanille is het eindresultaat van een lang proces en moet verschillende stappen ondergaan alvorens je van echte kwaliteit kan spreken. Het vindt zijn weg naar de winkel in de vorm van onbewerkte stokjes, vloeibaar extract, poeder. Wij verkopen zowel bourbon vanillestokjes als poeder en dit alles biologisch geteeld en zonder GMO’s, rechtstreeks van onze landerijen in Madagaskar.